Mobiltelefon beázás

Sok emberrel fordult már elő, hogy telefonját vízbe ejtette. Túlélheti a mobilunk a beázást? Mik a valós praktikák és mik a városi legendák? Utánajártunk szakembereknél a tényleges megoldásoknak.

Egyre bonyolultabb napjainkban a mobiltelefonok felépítése ezért a kockázat is nőttön nőtt az elmúlt években (nem beszélve a készülék árakról). Egy beázott mobiltelefon javítása 30-50%-ban lehet sikeres ha szakemberhez fordulunk. Mindemellett ha az alábbi praktikákat tudjuk, akkor házilag is nagy esélyünk lehet a telefon életben tartása kapcsán. A tenger vizes beázás esetén szinte esélytelenek vagyiunk a só maró hatása végett. Az oxidációs folyamatok erősebbek ebben az esetben tehát kisebb a túlélési esély. (Ettől függetlenül ne adjuk fel. Ebben az esetben is vigyük szervizbe mobilunkat)

Az ilyen beázások esetén sok alkatrész kiszáradhat az idő múlásával, azonban a legveszélyeztetettebb részek az alaplap, mikrofon rész és az alsó töltő/csatlakozó egység.

A szervizek nagy része ilyen esetben szárítással kezdi a javítást, majd ultrahangos tisztító eszközzel távolítja el az egyéb anyagokat. Természetesen az ultrahangos módszer a mobiltelefon nem minden részén alkalmazható.

Mivel sok városi legenda terjed ezzel kapcsolatosan ezért szakértői vélemények alapján javasoljuk, hogy az alábbiakat soha ne tegyük:

 1. Ne öntsünk alkoholt a víz szárítása végett a mobiltelefonra (magas százalékkal rendelkező alkoholnál működhet, de ekkor is oldja például a ragasztást—> Tehát nem tanácsoljuk)
 2. Ne tegyük forró radiátorra (más részei károsodhatnak a melegtől)
 3. Ne használjunk hajszárítót  (más részei károsodhatnak a melegtől)
 4. Ne használjunk mikrohullámú sütőt a szárításra  (más részei károsodhatnak a melegtől)
 5. Ne töltsük beázás után a készüléket (zárlatos lehet)
 6. Rizsbe se tegyük a mobilunkat a szakértők nagyobb részének tanácsa alapján. (Lassítja a száradást és eldugíthat, illetve porosíthat részegységeket)
 7. Működőképességet egy 2 napos türelmi idő előtt ne teszteljük

 

Tehát összefoglalva teendőink mobiltelefonunk beázása esetén:

 1. Mobiltelefon kikapcsolása (ne töltsük a készüléket).
 2. Sim kivétele
 3. Akkumulátor kivétele
 4. Száraz helyre tenni a készüléket
 5. Egy-két nap türelmi idő
 6. Ha nincs javulás, nincs más hátra, mielőbb vigyük szervizbe (Maximum 1-2 napon belül)

 

Tippünk:
A hazai mobilszolgáltatók egy részénél igénybe vehető a készülékbiztosítás, mely ebben az esetben hasznos lehet.
Fontos ellenőriznünk, hogy a biztosítási csomag tartalmazza-e a beázásos mobiltelefon kár megtérítését.

Emellett található a piacon már elérhető áron is víz/csepp és porálló mobil készülék is. Ennek zászlós hajója volt annó a Motorola Defy. Napjainkban a Samsung Galaxy Xcover 3 és a CAT S30-as lehet az etalon.

Beázott mobiltelefon

×