Egyszerű tanácsok a hosszú életű laptopért

Öt fontos alapelvet szükséges követnünk írja a Laptopszaki.hu annak érdekében, hogy notebook-unk minél később szoruljon szervizelésre, illetve minél tovább szolgáljon minket hiba nélkül.

1. Alapelv: Tisztaság
Fontos, hogy laptopunkra ne csak eszközként tekintsünk, hanem akár társként. Tisztaság alapelv számunkra, hiszen a belső részek porosodása nagyban befolyásolhatja az élettartamot. Asztali PC-k tisztán tartása talán egyszerűbb; esetünkben azonban kis részen került elhelyezésre jelentős mennyiségű alkatrész, melynek szellőzése nélkülözhetetlen a megfelelő teljesítmény eléréséhez A hűtőventilátorok megfelelő munkáját is a pormentes körülmények biztosítják. Évi egy tisztíttatás minimum javasolt még lehetőleg nyár előtt.  Keresd a Laptop szervizek listáját.

2. Alapelv: Szellőzés
Tisztán tartás alappillérének megtartása is igen fontos. Az alkatrészek nagy része gyakorlatilag vonzza a port. Ne tartsuk a laptopot, ágyban, földön. Használjuk asztalon, „irodai körülmények” között akár picit megemelve a 4 sarkánál.

3. Alapelv: Merevlemez nagy becsben tartása
A HDD könnyen tönkremehet váratlan leállások, vagy sokszori alvó állapotban tartás végett is.  Nem feltétlenül kerül az olvasófej parkoló állásba, így később jelentős problémákat okozhat.
Alkalmazásoldali segítséget kapunk a windowstól ezek karbantartására, javítására, ellenőrzésére. A Windows 8 automatikusan javít, még a régebbi opprendszerekben is használható Hibaellenőrzés funkció.

A funkció elérésé:

 1. Sajátgép
 2. Meghajtóra jobb klikk Tulajdonságok
 3. Eszközök fül kiválasztása
 4. Ellenőrzés
 5. Kiválasztjuk A fájlrendszer hibáinak automatikus javítása
 6. és a Szektorhibák keresése és kísérlet javításukra

Merevlemez hibaellenőrzés

A hibaellenőrzés 1-2 havonta javasolt.

4. Alapelv: Töredezettség mentesítés
A HDD sok esetben többször több helyen tárol fájlokat a sok éves használat, fájlmozgatás, letöltés, törlés, létrehozás eredményeképpen. Ennek köszönhetően az olvasófejnek elég nagy munkát kell befektetnie az adott fájl megnyitásához. A Windows 7-es kiadásától már automatikus a töredezettség mentesítés, amennyiben nem került letiltásra a felhasználó által.

Windows XP esetén a folyamat a töredezettségmentesítés folyamata következő:

 1. Sajátgép
 2. Meghajtóra jobb klikk Tulajdonságok
 3. Eszközök fül kiválasztása
 4. Ellenőrzés
 5. Töredezettségmentesítés
 6. Meghajtó kiválasztása – Lemez töredezettségmentesítése

5. Alapelv: Áramerősség ingadozásától való „védelem”
A laptop használata akkumulátorról ilyen veszélyeket nem rejt. Azonban amikor töltővel együtt működtetjük az eszközt akkor már nagyobb a kockázat. Javasolt a túlfeszültség ellen védő elosztó használata. Egy esetleges áramszünet, kimaradás akár még fájlvesztést is okozhat! Ez ellen szünetmentes tápegység lehet az ideális megoldás.

×